2017. január 2., hétfő

Arany Bálna-Díj 2016 Díjazottak

Az idei Arany Bálna eseményünk blogunk történelmében a harmadik volt, és ez alkalommal újítottunk a szavazáson is. Azon felül, hogy mindegyik kategóriában megadott jelöltekre lehetett szavazni, nyitva hagytuk mindegyiknél az egyéb opciót is, hogy mindenki arra szavazhasson, akire szeretne. Ráadásul egy plusz kategóriát is behoztunk, ami a "Legjobb Film" kategória lett.

Tavalyi 400-on felüli begyűjtött szavazáshoz képest idén kissé visszább esett a szám, de így is sikerült 300 szavazatot begyűjtenünk, amit nagyon szépen köszönünk az összes résztvevőtől.

A szavazás idén eléggé egy alkotás köré rendeződött, mivel már a szavazatok első körében kirajzolódott, hogy melyik sorozatért is voltak oda annyira a magyar dorama-kedvelők.
Kíváncsiak lettünk volna, hogy ha az idei 2 "nagyló" egyidőben lett volna, akkor hogyan alakul a szavazás, mert így kicsit érezni lehetett az eredményen, hogy még a dorama frissessége köszön vissza. De jó érzéssel töltött el minket, hogy azért a kisebb - de nem rosszabb - népszerűséggel rendelkező alkotásokra is azért jöttek szép számmal a szavazatok, így a TOP 5 is képvisel egy bizonyos vonalat a hazai ízlést tekintve.
Érdekességek:
- Legjobb női mellékszereplő szavazásunknál Lee Sung Kyung 2x is bekerült a TOP5be mivel 2 sorozatban is elnyerte tetszéseteket különböző karaktereivel.
- Film szavazásunknál mint a gőzös úgy csapott utat magának a Train to Busan, így senki sem állíthatta meg az első hely megszerzésétől.

Nézzük is az idei nyerteseinket (illetve a TOP5 listát):

Legjobb Sorozat

Moon Lovers - Scarlet Heart:Ryo - 27,99%

Descendants of the Sun - 16,38%
W - 12,97%
Moonlight Drawn by Clouds - 6,14%
Cinderella and the Four Knights - 5,12%

Legjobb Férfi Főszereplő

Lee Joon Ki (Moon Lovers - Scarlet Heart:Ryo) - 27,15%

Song Joong Ki (Descendants of the Sun) - 18,21%
Park Bo Gum (Moonlight Drawn by Clouds) - 12,37%
Ji Chang Wook (The K2) - 10,65%
Kim Woo Bin (Uncontrollably Fond) - 6,53%

Legjobb Női Főszereplő

IU (Moon Lovers - Scarlet Heart:Ryo) - 24,05%

Song Hye Kyo (Descendants of the Sun) - 12,71%
Park So Dam (Cinderella and the Four Knights) - 11,34%
Shin Min Ah (Oh My Venus) - 10,65%
Kim You Jung (Moonlight Drawn by Clouds) - 8,93%

Legjobb Férfi Mellékszereplő

Jin Goo (Descendants of the Sun) - 27,49%

Kang Ha Neul (Moon Lovers - Scarlet Heart:Ryo) - 20,27%
Seo Kang Joon (Cheese in the Trap) - 15,46%
Sung Hoon és Henry párosa (Oh My Venus) - 13,75%
Kwan Dong Yeon (Moonlight Drawn by Clouds) - 6,53%

Legjobb Női Mellékszereplő

Kim Ji Won (Descendants of the Sun) - 22,03%

Song YoonA (The K2) - 19,37%
Lee Sung Kyung (Cheese in the Trap) - 15,85%
Han Soo Yeon (Moonlight Drawn by Clouds) - 14,08%
Lee Sung Kyung (Doctors) - 8,45%

Az Év OST Zenéje

꼭 돌아오리 - 임선혜 (Moon Lovers - Scarlet Heart:Ryeo) - 22,03%

For You - BTOB (Cinderella and Four Knights) - 18,53%
Forgetting You - Davichi (Moon Lovers - Scarlet Heart:Ryeo) - 18.53%
With You  - LYn (Descendants of the Sun) - 15,73%
I miss you [Humming ver.] - Beige (Moonlight Drawn By Clouds) - 10,49%

Legjobb Film

Train to Busan - 47.67%

Twenty - 31,4%
The Age of Shadows - 7,75%
The Handmaiden - 5,43%
The Tunnel - 1,16%

9 megjegyzés:

  1. Egyetértek a szavazatokkal de nekem a W jobb dorama mint a Descendants of the Sun így nekem a moon lovers után a W a második de ez az egyéni véleményem

    VálaszTörlés
  2. Én csak mosolyogni tudok :) Olyan, mintha eleve csak erre az öt sorozatra lehetett volna szavazni, habár én is jól tudom - mivel szavaztam -, hogy volt több is :)
    A W tetszett, csak az ismeretlen alak megoldása nem, bármennyire is kiváló színész játszotta. A K2 elment, a többi sorozatot pedig nem láttam :)

    Remélem, ez év nagy várományosai, főleg a Goblin és talán a Hwarang is nem merül feledésbe év végére. Persze, tudom, hogy rajtuk kívül is lesznek még jó sorozatok :)

    VálaszTörlés
  3. Omo... hát én nem is láttam, hogy lehet szavazni, lemaradtam, jaj... Nem mintha sokat számított volna. Ebből is látszik, hogy ez a díjazás érzelmi kérdés. A legjobban tetsző dorama főszereplői a legjobbak... biztos??
    Csak megjegyzem, hogy IU, bár nem volt rossz, de pl. Song Hye Kyo (engem piszkosul irritál) csapnivaló volt. Kvázi semmilyen érzelmet nem tudott megjeleníteni, a halszemű, kerekfejű tétova csodálkozáson kívül. És ezt más filmben is dettó ugyanígy alakítja, ezért is nem tudtam megnézni pl. a World's withint, pedig a téma nagyon érdekelt volna. Meg a zene is.. hát nem biztos, hogy pont a legjobb film zenéje a legjobb. Épp gondolkodtam, hogy a pontozásban is egy csomó szempontot lehet figyelembe venni. Operatőri munkában a legjobb a W volt, és a Moon Lovers. Zenében a Moonlight 1 db(!), a Cheese on the trapben pl. legalább 3-4 zeneszám az, ami kiemelkedő volt. Történetvezetésben megint csak inkább a W - Two worlds, romantikában inkább a Lucky Romance. A színészi munkáról ugyancsak lehet vitatkozni, de valahogy borítékolható volt a legutolsó kosztümös románc elsöprő győzelme, mert, mint említettem, ez az egész inkább érzelmi kérdés, mint pártatlan ítélet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ilyen szavazásnál szerintem esélytelen, hogy ne érzelmi alapon történjen a szavazás. Robotok tudnának egyedül objektív képet kiadni, de mivel azokat is emberek programoznák így kicsukva :D Szavazatok számlálása közben nálam is többször felszaladt a szemöldök, de személy szerint IU legjobb színésznő díja volt a csúcs xD Sajnos az aktualitás mindenben érződik legyen az akár könyv akár egy zeneszám akár így a sorozatok. Ha nyár elején lett volna ez a szavazás, ide a bökőt, hogy a Descendants of the Sun összes szereplője és maga a sorozat lett volna a legjobb dehát ilyen ez a show business.
      Egyszer lehet összeállítunk egy 5~10 éves szavazást is, hogy abban a távlatban ki és melyik sorozat az, amelyik megállja a helyét és nem veszik a feledés homályába :)

      Törlés
    2. Teljesen egyetértek Sophie val.Igenis a momentán uralkodó érzelmek alapján született a szavazás eredménye

      Törlés
    3. Persze, hogy érzelmi alapon történik, de ha tőlem kérdezik a legjobb színészt vagy színésznőt, óhatatlanul elgondolkodom, hogy mi az, ami alapján azt lehet mondani, hogy jó és jobb a többinél? Pl. olyan ritka vagy szélsőséges érzelmeket jelenít meg, olyan helyzeteket mutat, ami nagyon eltérő az átlagtól (pl. az átlag doramától is). Hiába tetszik ez vagy az a film, attól még nem biztos, hogy kiemelkedően jó maga a színész. Gondolok itt pl. UI-ra. Nagyon bájos, kimondottan szépnek találtam, és a hebrencsséget jól hozta. De azután kvázi sápadt, szótalan arccal csinálta végig az egészet. Nem feltétlen az ő hibája. Vagy Wang So: semmi mást nem kellett hoznia, csak a dühösséget, agressziót.
      De ha megnézzük az Oh, my Venus-t, ami egy közepes sorozatnak nevezhető, So Ji Sub remegő, vízkivert, sápadt és szenvedő agonizálása a fürdőszobában, injekciókkal körbevéve, és a hörgő elutasítása egyszerűen mellbevágó volt. Azt mondanám, hogy ő a jó színész. De Ji Sung az Entertainerben is jó volt, amikor a megalázó helyzeteket kellett imitálnia, és nagyon finoman ábrázolnia a vonzódását. Ugyanígy Sin Min Ah könyörgő sírása a kórházban, So Ji Sub ajtaja előtt egyszerűen szívszorító volt, holott kimondottan utálom a picsogós, érzelgős jeleneteket. Nagy teljesítménynek mondhatnám még a Cheese on the trap-ben Baek In Ha-t, aki ha jól látom most a Weightlifting Kim Bok Jo-ban szerepel, és teljesen más kategóriát hoz. Tehetséges. Még azt mondanám, hogy a Moonlight-ban is a herceg egészen remek volt, de túl sokféle érzelmet nem kellett hoznia, viszont a mimikája részletesebb volt, mint a szakmabeliek 70%-ának.
      Bocsánat, de a Descendants-ban senki sem volt hihetetlenül jó. Vagy a Moon lovers-ben ha valakit nagyon jónak akarok titulálni, akkor az a 8. herceg lesz a maga háromféle karakterével, meg az anyakirálynő a tébolyodottság jó megjelenítésével.

      Sokszor úgy érzem, hogy a valódi teljesítmény elsikkad, mert média által manipulált végeredmények születnek, már akkor harangozzák a sikerességét valaminek, amikor még nem is látták az emberek. Mintha olyasmi hatások miatt történne, mint pl. az Entertainerben - azért lett sikeres egy szám, mert hackerek küldték szét mindenki telefonjára kvázi vírusként, ezzel úgy nézett ki, hogy marha sokan hallgatják.

      Tényleg érdekes lenne egy hosszú távra visszanéző szavazás, de én abban is látom a valódi értékelés gátját, hogy senki sem látja az összes évközi sorozatot. Én össze-vissza nézek ideit és régebbieket, de az ideiekből sem láttam pl. a Signal-t, amit nagyon jónak írtak máshol. És még egy csomót. Így szegény Jang Geun Suk-ot sem tudom értékelni. :)
      No nem baj.

      Törlés
  4. Jó ötletnek tartom az 5-10 éves szavazást szívesen szavaznék :) És érdekelne is a többiek véleménye és az eredmény

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel jelentjük, hogy megcsináltuk! :D És még többet is, mivel nincsen kezdeti időkorlát :) Mindenfajta kedvenc koreai sorozatotokra/filmetekre kiváncsiak vagyunk, melyek 2017.02.01 előttiek :) És persze a kedvenc színész/szinésztőitekre is :)
      Részletek blogunkon illetve facebook oldalunkon :)

      Törlés