2016. november 11., péntek

Whaleményem szerint...Korea (2.rész - Szöul)

Miután belemerültünk előző összeállításunkban Busan nyüzsgő tengerparti életébe, most pattanjunk vissza a KTX-re és irány a főváros.

SZÖUL:
Először kezdjük is a dorama világával, mivel időrendben is a paloták jöttek a listánkon, mint kötelezően megnézendő program.  Guesthouse-unk pont a Deoksukong Palota mellett volt, így igazából nem kellett sokat utaznunk, hogy belecsöppenjünk a trad. sorozatok világába.
Dél körül azonnal egy őrségváltást nézhettünk végig a pecsét átadásával.





Majd a Gyeongbokgung Palota felé vettük az irányt. Érdemes tudni, hogy minden hónap utolsó szerdája kint a Kultúra Napja, így ingyen látogatható az összes palota és az ehhez kapcsolódó múzeumi kiállítások (részletes lista >>ITT<<)

A palotában szerencsénk volt látni az "uralkodó pár" vonulását is a teljes személyzettel.

Miközben végignézhettük vonulásukat, közben persze a gyönyörű építészet is magával ragadja az embert, így természetesen egy tonna képpel lettünk gazdagabbak.
Hogy ne szakítsuk meg a dorama sort, itt térnék ki a kedvenc tradicionális falumúzeumomra is, melybe egy egész nap is kevés. A Minsokchon Falut egy Gangnamból induló express busszal érhetjük el és mintha egy másik világba érkeznénk. Mindentől távol helyezkedik el a hegyek közt, így zavartalanul kapcsolódhatnak ki a kicsik és a nagyok is. (És igen, a kicsiket is még hétköznap is rendszeresen hozzák ki az óvodák és az iskolák játékos foglalkozásokra/történelem tanításokra.)
Már a kapun belépve fogad minket a hír, miszerint is most kifejezetten nagy hangsúlyt kaptak a doramák/filmek a park életében, így akármerre csak néztünk, kiállításokat láttunk az eddig ebben a falucskában is forgatott alkotásokról.
Külön népszerűség/nézettség szerint is kiemelték a produkciókat.
A térképnek köszönhetően fel is feldezhettük a helyszíneket.
Mivel hatalmas a park, így tényleg egy nap is kevés, hogy minden programon (tradicionális esküvői szertartás, lovasbemutató, falusi zenészek/táncosok bemutatói) részt vehessünk, de egy térképpel és kialakított tervekkel egész ügyesen lehet végighaladni :)

Hagyományos terveinket utána a modern világ váltotta fel, így haladjunk is tovább :)
Vajon mi is az a hely, ami minden Szöulba látogatónak benne van a TOP5 listájában? Persze, hogy a Namsan (N Seoul) Tower és a felvonója :)
Ki ne emlékezne Lee Min Ho fázós jelenetére a Boys over Flowers sorozatban, mikor gubbasztva ücsörgött a Torony alatti korlátnál? Ugye, hogy mindenkinek megvan? :)
És persze ezeken túl még az emblematikus lakatok is azonnal odaszegezik a tekintetet.
Lakatokon kívül persze az igazán fontos pontja a toronynak a lenyűgöző kilátása, melyel egész Szöul az ember szeme elé tárul.



Visszatérve a Földre maradjunk csak szintén Lee Min Ho-nál és irány egy másik "domb", melyen csodálatos hanok házakat találhatunk, szóval gyerünk a Bukchon Hanok Faluba :)
Ki ne szeretett volna a Personal Taste sorozatban beköltözni egy ilyen kis házikóba? És még most is vannak kiadók/eladók, szóval hajrá! :)


Hogy egy kis zene is szerepet kapjon, egyik szombatunk alkalmával egy musicalre (Dorian Gray) is sikerült eljutnunk, így most arról írnék pár sort.
Talán május környékén jöttek ki először hírfoszlányok egy új musicalről, melyben JYJ Junsu vállalta el a főszerepet és mellette egy (személy szerint általam legjobban kedvelt) tehetséges musical színész, Park Eun Tae lép majd fel, mint a két meghatározó főszerelő. Itt már nem is volt kérdés, hogy jegyet kell szereznünk majd a produkcióra és ez október 1. szombattal sikerült is. A helyszín Szöul egyik külső részében volt, amihez kellett egy kis ideig zötyögni a metróval, de megérte :)
El sem lehetett téveszteni a helyszínt, így nem is kellett keresgélésre tölteni az időnket. Először a jegyeinket vettük át, majd utána a színház boltját felkeresve megszereztük a hivatalos programfüzetét és szövegkönyvét a musicalnek.
Délutáni előadásra váltottunk jegyet, ezáltal nem kellett aggódnunk a hazaérkezéssel (aki az esti 8-as előadásra vesz jegyet, annak számolnia kell azzal, hogy mire visszaér a belvárosba, lehet elmegy az utolsó metrója), így tényleg felhőtlenül tudtuk élvezni az előadást.

"Kötött" programjaink itt véget is érnek, innentől már csak a várost fedeztük fel, és találtunk is rendesen mindenfélét ami csak szem-szájnak ingere :)
Akármelyik plázába megy is be az ember, tuti, hogy összefut a következő szereplőinkkel ;)
De aki nem szeret plázákba járni, annak a sarki kis boltok is tartogatnak meglepetéseket:
-mind dorama fronton
-mind KPOP fronton:

Hamár KPOP, nem mehettünk el Gangnam mellett anélkül, hogy be nem néztünk volna pár Entertainmentbe illetve hogy a kedvenc macijainkat fel nem kerestük volna a K*Star Road-on :)
Gangnamban szeptember 30-án pont elkaptunk egy utcai KPOP koncertet, mivel is a pénteki Music Bank zenei műsor adását kihozták a terepre, ezzel is megnyitva az október elejétől megrendezésre kerülő Korea Sale Festa időszakát.
Felléptek többek között a SHINee, VIXX, INFINITE, CNBLUE, 2PM, AOA, Red Velvet, GOT7, Ailee...és még nagyon sokan mások.
Ezen adást most az INFINITE nyerte a The Eye c. számával, alább meg is nézhetitek :)  

TIPP: Aki ilyen ingyenes, szabadtéri koncertre szánná rá magát kint, az készüljön fel a hatalmas de tényleg hatalmas tömegre :D Plusz mivel nem tudtuk még a kinti ritmust, így gondoltuk elég lesz 3 órával kezdés előtt odamenni, hogy a színpad előtti épített nézőtérre bekerüljünk...de mint kiderült, reggeltől külön karszalagot kapva lehetett csak bekerülni, így persze a hivatalos nézőtéren inkább helyi koreai szakavatott nézők kaptak helyet :D De mivel Gangnam egyik széles boulevardján került megrendezésre a koncert, így a színpad melletti járdarészről is teljesen jó élményt nyújtott.

Gangnamot elhagyva térjünk át Myeongdong zsúfolt utcáihoz, ahol is egy rakat dorama illetve kpop szuvenírt találhatunk, így érdemes inkább ott szétnézni és nem a hivatalos helyeket felkeresni (pl SM TOWN*). Az itt található kozmetikai boltokban pedig csak úgy ingyen dobnak bárkihez csalogató arcmaszkokat, szintén a KPOP jegyében.
*Aki mégis szeretné felkeresni az SM TOWN üzletét, annak javasoljuk a COEX-nél lévőt, mert nagyon kis pofásra sikerült :) (azonban a választéka szinte csak az aktuális albumokra meg a hozzá tartozó kiegészítőkre összpontosul)



*és hamár COEX, akinek kedve van, keresse fel a gyönyörű COEX Akváriumot, egyszerűen lélegzetelállító ;)

+ ajánlás: Aki teheti, ne hagyja ki az Everland-et :)
A bejáratnál látható hatalmas fa műsorok és doramák kedvelt háttere is, ráadásul egyszerre élvezhetjük a sikítós vidámparkot (T-Express hullámvasút kötelező elem), és az elolvadós pandás állatkertet is :)


Összességében: A kint töltött 2 hetünk igazán eseménydúsra sikeredett, de még így sem maradt mindenre idő, így aki teheti, hosszabb távra próbáljon betervezni egy látogatást, mert mindenképpen megéri :) Időszaknak pedig melegen tudjuk ajánlani a szeptember közepe-október közepe időszakot, mert amíg itthon már 10 fok alattra ment a hőmérséklet, kint 1-2 napot leszámítva végig napsütés és konstans 23-28 fok volt napközben :) Este is max 13-15 fokra ment le a hőmérséklet, de a pára miatt mindig melegebbnek éreztük, szóval egy sima őszi kabátka estére elég, napközben pedig még a naptej sem ártott volna ;)

Írta: ~Sophie~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése