2014. szeptember 5., péntek

Ismertető: Empress Ki

Első olyan sorozatunk, ami 30 feletti részt számlál. Kicsit féltünk tőle, kicsit soknak gondoltunk, de végül az az 51 rész is kevésnek bizonyult!

Cím: Empress Ki
Műfaj: tradicionális, dráma, akció
Epizódok száma: 51
Év: 2013-2014
Csatorna: MBC

Szereplők:
Ha Ji Won
Joo Jin Mo
Ji Chang Wook

Történet:
Ki Seung Nyang Goryeo születésű lány, akit anyjával együtt Yuan-ba akarnak hurcolni rabszolgának. Ez Goryeo egyik adója Yuan felé. Édesanyját megölik és ekkor elhatározza, hogy férfiként fog élni és segíteni fogja azokat, akiknek a felesége és lánya szolga sorba taszíttattak. Idő közben összeismerkedik Goryeo eszes királyával (Wang Yoo) és Yuan esetlen koronahercegével (Ta Hwan). Hármójuk sorsáról szól a sorozat, de legfőképpen Ki útjáról a bosszú, a szerelem és császárnévá válás felé.

Whalemény:
Most fordul elő először, hogy nem tudom, hogyan kezdjem a whaleményem, mert olyan sok dolog van, amit írni szeretnék. A sorozat maga végig leültet, rendkívül eseménydús. Minden részben történik valami, valaki kardot ránt vagy épp egy tizedik módot talált ki arra, hogyan öljék meg xy-t. Egyszerűen még arra sincs időnk, hogy kedvenc szereplőt válasszunk, mert nem csak egy kisebb részét mutatja be a szereplők életének, hanem igen sok év telik el és hatalmas fejlődéseket láthatunk egyes karakterektől. Nagyon tetszett, ahogy az ember haszon felé irányuló viselkedését láthattuk benne, mert a pénz az pénz, de sokszor olyan pálfordulások és árulások történetek, hogy erősen hű meg hah. Olyan fordulatokat és terveket szőttek a szereplők, hogy sokszor, így éreztem magam (lásd a gifen). Mondhatnánk Brazil szappanoperának a rengeteg fordulat és szereplő miatt, de jó értelemben mondanám ezt rá, mert színvonalában messze meghaladta bármelyiket.
Igazából sok rosszat nem tudok írni a sorozatról, mert tényleg szívüket lelküket belerakták a készítők. Talán a férfiakon a túl sok szájfény, és Tal Tal furcsa világos és sötét barna haja lenne, amin javíthattak volna. Egyébként egyszer se volt olyan érzésem, hogy valami mű volt vagy díszletszerű. Még arra is figyeltek, hogy ne essünk ki a film világából azzal, hogy látszik csak egy megépített piacon sétálgatnak. A ruhák és kiegészítők meg egyszerűen fantasztikusak voltak. Igaz, az elején nem figyeltek a ruhaváltásra, így sokszor láttuk ugyanazt a szereplőt vagy tíz részen át ugyan abban a hacukában, de a vége felé már szinte minden részben új ruhát kaptak a hölgyek. A sorozatról magáról nem is tudok többet írni, mert nagyon spoiler lenne bármi infó. Inkább a karakterekről szeretnék szót ejteni, mert igencsak sokan voltak és emellett nagyon sokfélék is.

Ki úrnő
Ha Ji Won tökéletes volt Ki szerepére. Az akciókban természetesen mozgott és gyönyörűen mutatott rajta az összes ruha. Az ő karakterén lehetett a változást legjobban tapasztani. Az élet szabály szerűen mindenre felkészítette. Fiatalon olyan dolgokat tapasztalt, amit egy kora béli nő soha, így kellően kemény és jó emberismerővé válik. A sorozat első felében még a saját vágyaiért, az álmaiért, a boldogságáért küzdött, de később ezeket félreteszi és sokkal magasabb célok vezérlik majd. Egyszerűen imádtam a karterét. Az a női karakter, aki jól irányítja a férfiakat, erős, kemény ugyanakkor eszes és érzékeny. Soha nem lehetett tudni éppen mit tervez, vagy mit gondol. A sorozat közepe táján kicsit megijedtem, amikor a bosszú miatt őt is elkezdte felőrölni az a fajta politikai és hatalom központú gondolkodás mód, ami az ellenségeit jellemezte. De ha nem is maradt meg olyan tisztának és egyszerűnek mint az elején, a végére minden cselekedete értelmet nyert.

Ta Hwan
Az örök magányra ítélt koronaherceg, aki hiába született legidősebbnek, nem ő lett a trón örököse, hanem beteges öccse. Így sem olvasni sem harcolni nem tanult meg. Lazsálni és élvezni a semmittevést, talán ezt nevezhetjük életcéljának is. Ő a tipikus nyámnyila, esetlen, gyermeklelkű és emiatt a néző számára mulattató férfi, akit társasozni bármikor elhívnál, mert társaságnak kiváló, de férfiként nem igazán tudnál vele mit kezdeni. Nyang egy kis tököt tud belé verni, néha meg is lepődtünk rajta, amikor előbukkant az esze, de többségében megmarad egy beteges labilis lelkivilágú császárnak, akit nem tudsz nem szeretni, inkább sajnálod.


Wang Joo
Tökéletes ellentéte Ta Hwanak. Kicsit már túl tökéletes is. A sorozat során, az alábbi szakmákhoz ért: király, harcos, művész, orvos, kórboncnok, nyomozó, vadász, tudós, jós és félIsten. Egy idő után kicsit idegesítővé vált a karaktere, mert olyan annyira tökéletes, hogy az alacsony származású szolgálóinak ő mutatja meg, hogyan kell elfogni egy patkányt. Őt is megkeményítik az évek és míg az elején párhuzamosan zajlik Nyang és az ő sorsa a végére kicsit háttérbe szorul.
Sokszor kapkodtam a fejem, mert kiváló stratéga, aki pont emiatt veszítette el trónját. Yuan nem kis ellenségre lelt volna személyében.

Tal Tal, Danashiri és Jeon Bi Soo

Tal Tal karaktere volt a fangirlöknek kitalálva. Egy tudós harcos, aki meglehetősen rideg. Nem hiába kaphatott a sorozat közepe táján hangsúlyosabb szerepet. Igazán jó karaktere van, mert nagyon hasonlít Ki-re, aki szintén mindenét eldobta a nép jólétéért.

Danashiri volt a leg-leg nem szimpatikusabb az egész sorozatban. Az a tipikus folyamatosan jár a szája, de a tehetsége kifolyik fajta. Azt gondolta, ha elég makacs és 20 perceket beszél egy dologról akkor igaza lesz. Majd kiderül, hogy az lett-e, (ha megnézed. :D)

Jeon Bi Soo karakterét sajnáltam a legjobban. A legjobban kihasznált szerepet kapta. Bár ez neki így volt jó és nyert értelmet az élete.

A további mellék és főszereplők is igazán izgalmasak, de sajnos végeláthatatlan lenne ez a bejegyzés, ha mindenkiről szót ejtenék.









Le a kalappal a forgatókönyvíró és a stáb előtt. Ha most kezded a tradicionális és egyben hosszú sorozatokkal az ismerkedést, bátran ajánlom megnézésre. Végig lekötött és végig izgultam a részeket Ki-ért.
Tegyétek csak bele a -Must see- sorozat listátokra!

Betétdalok: OST

Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 8/10
Zene: 8/10

6 megjegyzés:

  1. Szerintem is nagyon jó sorozat! Mindig elolvasom a posztjaitokat, és hasonló a véleményem nekem is. Sőt! Vannak olyan filmek, amelyeket csupán csak azért néztem meg, mert jókat írtatok róla, és nem csalódtam, valóban az volt!!!!! :)
    "Cserébe" had ajánljak én is Nektek egy szuper sorit, ha már így belejöttetek a hosszú sorozatokba. :) Szerintem az East of Eden műfajában a csúcs. Igaz 2008-as, és 56 részes, de higgyétek el, megéri. Én annak idején csak Song Seung Heon miatt kezdtem el nézni, mert a rövid kis ismertető a filmről nem igazán csigázott fel. Ez is több évtizedet felölelő, epikus mű, szenzációs karakterekkel. Csak az első pár túlságosan elnyújtott, és rinyálós részen kell túl jutni! :)))))

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük!!! :D Örülök, hogy nem egyedül vagyunk így. Sok helyen láttam, hogy mennyire szeretik ezt a sorozatot. Nem véletlen. :)

    És köszi az ajánlást is! Nem tudom azt mondani, hogy rögtön bele is kezdünk, mert még ki kell hevernem az 51 részt, de fent van a listán. :-D

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszett ez a sorozat, hiába 51 részes. Habár én már láttam hosszabbat is: mint a Silla Királyság Ékköve, Jumong vagy a Királyi ház titkai.

    Mindig is szimpatikus volt Ha Ji Won és minden szerepében remekelt eddig, amit láttam tőle. Ő egy természetes szépség és tehetséges színész, amit ugye gyakran kamatoztat sorozatokban és filmekben. A harcjelenet sem okoz gondot neki, habár kissé unom már az "erős és okos vagyok, ne kezdjetek ki velem" karaktert, de neki ez áll jól. Ji Chang Wook-ot ezelőtt a Warrior Baek Dong Soo-ba láttam, ott is nagyot alakított...itt teljesen más figurát hozott, hiszen egy lelkileg összetört és elnyomott embert kellett alakítania, akit végül legyűr a betegség. A sorozat nagyon-nagyon izgalmas volt. Gyönyörűek voltak a jelmezek, a helyszínek és örültem, hogy a sok történelmi (főleg férfiközpontú) doráma között akadt egy ilyen is. :)

    VálaszTörlés
  4. Én is ajánlok nektek egy sorozatot, mégpedig a 49 days-et, ami már kultikussá nőtte ki magát.
    A történet középpontjában Shin Ji Hyun, egy életvidám lány, aki éppen házasodni készül és Song Yi Kyung, egy megkeseredett ember áll. A két nő ég és föld, egy baleset során azonban a sorsuk összefonódik. Egy igazán megható történet szeretetről, bizalomról és az emberi természetről. Történet szempontjából ez a dráma örök érvényű.
    Főszerepekben: Jung Il Woo, Lee Yoo Won, Nam Gyu Ri, Bae So Bin.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönjük az ajánlást, már hallomásból ismerem, de még nem mertem hozzákezdeni :D Azt mondták róla, hogy nem éppen egy könnyű darab :)
      Viszont cserébe (hamár írtad, hogy szereted Ha Ji Wont) ajánlanám a "The Duelist" c. filmet :) Gyönyörű művészfilm egy bérgyilkos (Kang Dong Won) és az őt üldöző nyomozó (Ha Ji Won) szerelméről :) (tradicionális)

      Törlés
  5. Ősztől a Duna tv műsorán!

    VálaszTörlés